Működő webáruház olcsón és hatékonyan? Lehetséges?

Milyen webshop kivitelezési lehetőségekkel indulhat egy olyan vállalkozás, aminek még nincs tőkéje egyedi webáruház fejlesztésre? Most megmutatom neked!


Egy egyedi webáruház fejlesztése százezreket, akár milliókat is felemésztő feladat lehet. A kezdő vállalkozások többsége pedig általában nem rendelkezik ekkora alaptőkével. De mi a helyzet abban az esetben, ha az induláshoz mindenképp szükség van a virtuális piactérre? 

Most mutatok Neked néhány költséghatékony megoldást, mellyel a kispénzű vállalkozások is jól működő, biztonságos webshopot építhetnek, és olcsón léphetnek be az online kereskedelem világába.

Előfizetés kész rendszerre

Gyors, kényelmes és egyszerű megoldás, mely minden olyan funkciót tartalmaz, mely egy indulásra kész webshophoz szükséges. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy pénzedért cserébe egy kulcsrakész online áruházat kapsz, melyet neked már csak tartalommal kell feltöltened. 

Az előfizetéses rendszerek esetében nincs szükség hosztingra, hiszen oldalad a szolgáltató saját szerverén fog futni, ami alapvetően egyszerűbbé és biztonságosabbá is teszi a használatot. Ha a semmiből, egyik napról a másikra szeretnénk saját webshopot indítani, akkor az olyan, előfizetéses rendszerek, mint a Shopify, a BicCommerce vagy a Wix tökéletes megoldást jelenthetnek. Ráadásul nem csak egyszerűen használhatók, de erős terméktámogatási háttérrel is rendelkeznek.

A kész rendszerek egyik hátránya azonban, hogy design szempontjából általában kevésbé engedhetjük el a fantáziánkat, mint egy nyílt forráskódú keretrendszer, vagy egy teljesen saját fejlesztésű webshop motor esetében. Sok esetben a funkcionalitás pedig csak a gyárilag meghatározott funkciókra korlátozódik, és egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen építhetünk be saját fejlesztésű modulokat, egyedi megoldásokat.

Nyílt forráskódú keretrendszer 

Ahogyan az egyszerűbb weboldalak és blogok esetében, úgy manapság a webshop-készítés terén is rendelkezésre állnak az olyan, nyílt forráskódú platformok, melyeken minimális költségek mellett indíthatunk saját webshopot. Úgy, hogy az induló üzlethez tulajdonképpen még programozói vagy fejlesztői tudásra sincs szükségünk.

Rengeteg ilyen keretrendszer közül választhatunk, ma már beépülő pluginek segítségével akár Wordpress oldalunkon is indíthatunk saját webáruházat. Ha pedig igazán profi megoldásra vágyunk, az olyan platformok, mint a WooCommerce, a Magento, vagy épp az OpenCart széleskörű testreszabhatósági lehetőséget biztosítanak. 

Ráadásul használatukra nem kell sokat költenünk, hiszen általában csak a hosztolás, a környezet kialakítása és a design megtervezése jár költségekkel. Egy nyílt forráskódú webshop igényeink szerint egyedi tárhelyen, akár dedikált szerveren is futhat.

Az egyedi fejlesztésű webáruházzal szemben hátránya a terméktámogatás hiánya, habár ezeket a rendszereket a fejlesztői közösség folyamatosan bővíti. Valamint érdemes megemlítenünk, hogy az egyedi megoldásoknál biztonsági szempontból némileg érzékenyebbek, hiszen rengetegen használják őket. Így a hackerek számára is egyszerűbb célpontot jelentenek, tehát nyílt forráskódú webshop esetén mindenképp érdemes több energiát szánnunk a kibertámadások elleni védelemre.

Saját rendszer fejlesztése

Azok számára, akiknek fontos a 100%-os testre szabhatóság, azok saját rendszer fejlesztése mellett is dönthetnek. Ez azonban olyan költségeket jelent, melyet általában csak a jelentős alaptőkével rendelkező, nagy cégek engedhetnek meg maguknak. A fejlesztés mellett ugyanis a folyamatos üzemeltetés és karbantartás költségeivel is számolnunk kell, és ez már önmagában komoly, havi szintű kiadásokat jelent.  

Alapvetően elmondható azonban, hogy a legtöbb kisvállalkozásnak nincs szüksége olyan megoldásokra, melyek megvalósítására kizárólag egy egyedi fejlesztésű webshop motor képes. Így a magas indulási és fenntartási költségek egy nyílt forráskódú keretrendszeren futó, vagy pedig bérelt webáruházzal könnyen megspórolhatók és az érdemi munkába fektethetők.

Ne maradj le az új információkról

Minden héten új és hiteles tudást kaphatsz a webes- és felhőrendszerek világáról. Bemutatom neked a lehetőségeket és bízom benne, hogy megfelelő döntés alapjait képezik számodra.

Vigyázom az adataidra, bővebben olvasd el az Adatvédelmi irányelveim.

© 2024 Hegedüs Tibor EV. Minden jog fentartva.