Miért van szükség hibakövető szoftver használatára?

Bemutatom neked, mi az a hibakövető szoftver, miért érdemes minden egyedi fejlesztés esetében használni, és hogyan segíthet abban, hogy a te munkád is könnyebb és hatékonyabb legyen!

A szoftverfejlesztés és a projektmenedzsment rendszerek kezelése olyan feladat, mely egyrészt sok tudást, másrészt pedig rengeteg figyelmet igényel. Sokszor előfordul azonban, hogy egy apró hiba még a legképzettebb fejlesztő figyelmét is elkerüli, ami viszont komoly fennakadásokat okozhat a működésében.

Éppen ezért a hibakeresés és a hibák megoldása rendkívül fontos szerepet tölt be a folyamatban. 

Most megmutatom neked, mire használható egy hibakövető szoftver, miért fontos az, hogy az egyedi fejlesztések során használjuk, és azt, hogyan segíthet a komolyabb, akár sok százezres kiadásokkal járó leállások megelőzésében!

Hogyan működik a hibakövető szoftver?

A hibakövető szoftver egy olyan alkalmazás, melynek feladata, hogy nyomon kövesse a szoftverfejlesztési projektek esetleges hibáit és értesítse azokról a fejlesztőket. Feladata rendkívül fontos és összetett.

Ha valamilyen okból élesben futó program hibára fut, akkor azonnal kapni kell a fejlesztőknek egy értesítést és konkrétan látnia kell azt, hogy mi a probléma és hol lehet azonnal megtalálni a hiba forrását. 

Tudnunk kell, hogy az adott folyamat hibát melyik fájl, a kód hányadik sorában eredményezte, esetlegesen milyen adatbázis lekérdezés történt. Tudnunk kell továbbá a felhasználó azonosítóját is, akinél a hiba előjött és tudnunk kell a kérés összes paraméterét, a böngészőadatokon túl az elküldött űrlap-adatokkal együtt. 

Miért fontos a használata?

A hibakövető szoftver segítségével kinyert adatok garantálják azt, hogy a hiba a lehető leghamarabb javításra kerüljön, anélkül, hogy különösebb fennakadást okozna a rendszerben. Enélkül csak a felhasználók visszajelzésére lehetne támaszkodni, ami több szempontból is problémás.

Egyrészt azért, mert ez nem minden esetben történik meg. Ha pedig mégis, akkor nagyobb utánajárás szükséges a probléma orvoslására. Ez pedig minden fél számára kellemetlen és nyűgös, extra feladatokkal jár. 

A másik negatívum, hogy míg a hiba forrása előkerül a megfelelő szoftver hiányában napokat is igénybe vehet. Ez viszont az ügyfél üzleti megoldásaiba nem férhet bele, sőt, komoly veszteséghez is vezethet. Éppen ezért fontos a hibák teljes nyomon követése, hiszen napok helyett akár pár perc alatt is javításra kerülhet egy probléma anélkül, hogy az komolyabb fennakadást okozna a rendszerben.

A hibakövető szoftver legfőbb előnye ezzel szemben, hogy jól áttekinthető, képet nyújt a fejlesztés állapotáról, valamint a rendszerrel kapcsolatos hibákról és kérelmekről. Éppen ezért a legtöbb esetben a profi szoftverfejlesztési infrastruktúra szükséges eleme, és a hibakeresés vagy a problémakövető rendszer következetes használatát a jó szoftverfejlesztő csapat egyik alapvető ismérvének tekintik.

A hibakövető szoftver a jó projektmenedzsment rendszerek szerves része

A hibakeresési rendszerek az esetek többségében integrált projektmenedzsment rendszerek részeként kerülnek megvalósításra. Ez a megoldás lehetővé teszi egy általános termékfejlesztési folyamat során a hibák nyomon követését és lehető leggyorsabb javítását, melynek köszönhetően elkerülhető, hogy az esetlegesen felmerülő problémák akár több százezer forintos anyagi kárt okozó leállásokat idézzenek elő.

Ne maradj le az új információkról

Minden héten új és hiteles tudást kaphatsz a webes- és felhőrendszerek világáról. Bemutatom neked a lehetőségeket és bízom benne, hogy megfelelő döntés alapjait képezik számodra.

Vigyázom az adataidra, bővebben olvasd el az Adatvédelmi irányelveim.

© 2024 Hegedüs Tibor EV. Minden jog fentartva.