Miért fontos az akadálymentes weboldal?

Kiknek készül az akadálymentes weboldal, milyen esetekben kötelező és miről szól az akadálymentesítés? Tarts velem és megmutatom!Napjainkban egyre fontosabb, hogy egy weboldal mindenki számára hozzáférhető legyen. Különösen a közszférában, ahol az akadálymentességet 2016 óta Európai Uniós alapelv is szabályozza.

De mit is jelent pontosan weboldalad akadálymentesítése és milyen esetekben lesz szükséged erre? Tarts velem és megmutatom neked!

Mit jelent az akadálymentes weboldal?

Ahogyan a való életben, úgy az online térben is fontos az esélyegyenlőség. Éppen ezért a weboldalak akadálymentesítése a közterek és közintézmények akadálymentesítéséhez hasonló, csupán az online térben. 

A folyamat során főként a sérültek és fogyatékkal élők számára tesszük nem csak elérhetővé, de könnyebben is használhatóvá honlapunkat. Sokan akadnak ugyanis, akik számára a hagyományos böngészés problémát okozhat.

 Ilyenek lehetnek többek közt a gyengénlátók, az epilepsziások, a siketek, de akár az informatikai szempontból hátrányos helyzetben lévők is. 

A weboldal akadálymentesítésének feladata, hogy ők is egyenlő alapon férhessenek hozzá az általunk szolgáltatott információkhoz és szolgáltatásokhoz.

Az akadálymentesített honlap legfőbb jellemzői

Azt, hogy milyen egy akadálymentes weboldal, a fejlesztők számára a WCAG 2.0 útmutatója foglalja össze, melyből részletesen megtudhatjuk, mik a fő irányelvek, melyeknek meg kell felelnünk. Ezek közé tartozik többek közt az olvashatóság és a navigálhatóság, de érdemes kiemelnünk az akadálymentes honlap három, talán legfontosabb ismérvét.

Az első, és talán legfontosabb, hogy egy akadálymentes oldal minden eszközön problémamentesen használható. Legyen szó régebbi vagy újabb számítógépről, a legmodernebb vagy épp évtizedekkel ezelőtt használt hardverről, vagy esetleg okoseszközről, weboldalunk tartalma és funkciója egyik esetben sem változik, és minden eszközről teljes értékűen elérhető. 

Ebben az esetben fontos a reszponzív tervezés, mely lehetővé teszi, hogy a honlap megjelenése minden eszközhöz és böngészőhöz megfelelő módon adaptálódjon.

Lényeges továbbá, hogy a weboldal felülete egér nélkül, kizárólag billentyűzettel navigálva is használható legyen. Sokak számára ugyanis elsőre elképzelhetetlen lehet, de az internetet rengeteg olyan ember is használja, akik kezüket egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan képesek használni. 

Az ő érdekükben fontos, hogy az akadálymentes honlap kizárólag billentyűzet használatával is navigálható legyen, és funkcionalitásában ne szenvedjen hiányt.

Hasonlóan fontos a láthatatlan, úgynevezett meta képleírások használata is. Ez egyrészt keresőoptimalizálás szempontjából is segít növelni egy honlap látogatottságát, másrészt a vakok és gyengénlátók segítségére is lehet. 

Az általuk használt képernyőolvasó szoftverek ugyanis a képekhez tartozó meta leírásokat is felolvassák, ezáltal a szöveghez tartozó illusztrációkkal is kapcsolatba kerülhetnek, érezhetik azok hangulatát.

De ugyanígy lényeges, hogy a videókhoz és hanganyagokhoz tartozzon felírat, hiszen ez a halláskárosultak számára teszi könnyebbé az adott oldal használatát.

Nem csak a fogyatékkal élők számára hasznos

Egy akadálymentesített honlap összességében mindenki számára hasznos lehet, és képes növelni az adott honlap által kínált felhasználói élményt. 

A mobiltelefonjukon internetezők, az elavult hardvert használók, vagy épp az informatika terén kevésbé jártas felhasználók éppúgy hasznát vehetik az akadálymentesítésnek, mint azok, akik testi adottságaik vagy betegségük következtében máshogy képtelenek lennének az adott weboldal tartalmának megtekintésére.

Fontos azonban tudni, hogy az akadálymentesítés olyan feladat, melybe folyamatosan érdemes időt és energiát fektetni, ezáltal garantálva azt, hogy weboldalunk mindig kompatibilis a legújabb, legaktuálisabb akadálymentesítési technológiákkal.

Ne maradj le az új információkról

Minden héten új és hiteles tudást kaphatsz a webes- és felhőrendszerek világáról. Bemutatom neked a lehetőségeket és bízom benne, hogy megfelelő döntés alapjait képezik számodra.

Vigyázom az adataidra, bővebben olvasd el az Adatvédelmi irányelveim.

© 2024 Hegedüs Tibor EV. Minden jog fentartva.