Mi az az SSL tanúsítvány és miért fontos, hogy egy weboldal rendelkezzen vele?

Az SSL tanúsítvány a biztonságos böngészés alapfeltétele. Megmutatom, mi a feladata és miért fontos, hogy a te honlapod is rendelkezzen vele!Ha felmerül bennünk a saját weboldal létrehozásának gondolata, több szükséges dologgal is szembe találjuk magunkat. Szükségünk lesz tárhelyre, saját domain névre, és habár nem minden esetben kötelező, de erősen ajánlott az SSL tanúsítvány is. 

De mit is takar pontosan ez a rejtélyes rövidítés és miért fontos, hogy saját honlapunk rendelkezzen vele? Most megmutatok minden olyan fontos dolgot, melyet az SSL tanúsítványról érdemes tudnod!

Mi az SSL tanúsítvány feladata?

Az SSL tanúsítvány feladata a weboldal és a felhasználók közt áramló adatok titkosítása. Használatával a böngésző és a szerver közt az adatok olyan titkosított csatornán vándorolnak, ezáltal a jelszavak és bankkártya adatok nem eshetnek hackerek áldozatául. 

Az SSL ugyanis garantálja azt, hogy egy esetleges hálózati „megfigyelés” esetén a rosszakarók konkrét adatok helyett csak egy kódolt adathalmazokhoz férjenek hozzá, melynek visszafejtése szinte lehetetlen. Így számukra a megszerzett információk gyakorlatilag használhatatlanok. 

Továbbá biztosítja azt is, hogy a felhasználók tényleg a keresett, megbízható oldalt látogatják meg, és nem pedig egy adathalász célokra tervezett, gyenge másolatot.

Miért fontos az SSL használata?

Mint azt a fentebb leírtakból láthatod, az SSL tanúsítvány rendkívül fontos annak érdekében, hogy felhasználóidat és oldaladat megóvd a rosszakarók ellen. Egyrészt tehát funkcionalitását tekintve is hasznos, másrészt pedig segít abban, hogy a látogatók nagyobb bizalommal kattintsanak weboldaladra

Nem elhanyagolható továbbá az a szempont sem, hogy a böngészők többsége hátrányban részesíti a tanúsítvány használata nélkül üzemelő weboldalakat, és figyelmezteti arra a felhasználókat, hogy veszélyes terepre tévedtek. 

Ha pedig webshopot, vagy fizetős szolgáltatást üzemeltetsz, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az SSL tanúsítvány használata törvényi előírás szerint kötelező!

Miért veszélyes, ha egy oldal nem rendelkezik tanúsítvánnyal?

Ha felhasználóként meglátogatsz egy weboldalt és nem látod a böngészősávban a zölddel jelzett SSL tanúsítványt, akkor kapcsoljon be a vészvillogó, hiszen vagy nem a hivatalos oldalt látogattad meg, vagy veszélybe kerülhetnek az értékes adataid!

Ha például éppen egy kávézóban használsz publikus internet kapcsolatot, annak a forgalmát bármikor megfigyelhetik a sötétben bujkáló hackerek. Ilyenkor elég egyetlen bankkártyás vásárlás egy SSL nélküli webshopon ahhoz, hogy a következő megrendelést a kiberbűnözők is a te kártyáddal finanszírozzák maguknak! És hogy ez hogyan lehetséges?

Az adatküldési folyamat tulajdonképpen nagyon egyszerű. Képzeld el úgy az egészet, mintha közönség előtt mesélnél a titkos projektedről. A lényeget mindenki érteni fogja, és az így már többé nem titok. Viszont, ha egy saját, kitalált nyelven teszed ugyanezt, akkor csak az fogja érteni, akinek megtanítottad ezt a nyelvet, a többiek pedig csak néznek rád értetlenül. 

Valahogy így működik az SSL tanúsítvány is, ami egy ilyen fajta nyelvet teremt a böngésző és a szerver között. Ezáltal, ha azt látod, hogy egy webhely SSL-védett, az azt jelenti, hogy előadásodat ahhoz a személyhez intézted, akihez valóban szólt, az illetéktelenek pedig nem férnek hozzá a benne rejlő, titkos információkhoz. Egyszerű, ugye?

Akár ingyenesen is elérhető a biztonságos böngészés

Az SSL tanúsítvány hiányát egy weboldal tulajdonosa ma már az extra költségekre sem foghatja, hiszen rengeteg olyan opció létezik, mely ingyen elérhető. Ezek többsége persze kevesebbet kínál, mint a fizetős szolgáltatások. Manuálisan kell őket telepíteni és a legtöbbet háromhavonta vagy fél évente meg is kell újítani.

Azonban, ha egy oldal tulajdonos nem fektet annyit a vállalkozásába, hogy oldala legalább egy ingyenes SSL tanúsítvánnyal rendelkezzen, az egyértelműen azt mutatja, hogy nem törődik a látogatóival, adataid pedig bármikor veszélybe kerülhetnek abban az esetben, ha igénybe veszed szolgáltatásait.

Éppen ezért felhasználóként fontos, hogy mindig légy óvatos és böngéssz körültekintően. Weboldaltulajdonosként pedig ne feledkezz meg arról, hogy a személyes adatok védelme az online térben egyrészt a bizalom legfontosabb alapköve, másrészt pedig nem csak egy opció, hanem kötelesség!

Ne maradj le az új információkról

Minden héten új és hiteles tudást kaphatsz a webes- és felhőrendszerek világáról. Bemutatom neked a lehetőségeket és bízom benne, hogy megfelelő döntés alapjait képezik számodra.

Vigyázom az adataidra, bővebben olvasd el az Adatvédelmi irányelveim.

© 2024 Hegedüs Tibor EV. Minden jog fentartva.