Érdemes-e stock fotókat használnod saját weboldaladon?

Megmutatom, mik azok a stock fotók, és miért érdemes vagy épp nem érdemes őket használnod saját honlapodon.

Stock fotó vagy saját készítésű képek? Sokakban merül fel a kérdés, hogy melyik megoldás éri meg jobban, ha saját tartalmaink illusztrálásáról van szó. És habár mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, az egyszerűség miatt a mérleg a legtöbbször a stock fotók felé billen.

Ebben a bejegyzésben amellett, hogy bemutatom, mi is az a stock fotó, az előnyöket és hátrányokat is összegyűjtöttem, hogy neked már csak mérlegelned kelljen, melyik megoldást szeretnéd saját weboldaladon használni.

Mi is az a stock fotó?

A stock fotó egy előre legyártott kép, melyet illusztrációként használhatsz különböző tartalmaid mellé. Stock fotókat főként az erre szakosodó képügynökségek oldalain vásárolhatsz meg. Az adatbázisaikban általában témakörök és kulcsszavak alapján is megtalálhatod a számodra ideális illusztrációt.

A grafikai igényeidnek megfelelő képeket online vagy nyomtatott kiadvány részére is megvásárolhatod és előre meghatározott feltételek mellett használhatod fel.

A megoldás legnagyobb előnye, hogy ilyen módon nincs szükséged arra, hogy egyszerű, szöveges kontentjeidhez saját képeket készíts, ami egy jóval hosszabb és drágább folyamat lehet, különösen akkor, ha profi fotós segítségét veszed igénybe.

Miért érdemes stock fotót használnod?

A stock fotók egyik legnagyobb előnye, hogy előre gyártott képekről beszélünk. Nincs szükséged arra, hogy saját fotók készítésével bajlódj és arra sem, hogy hétről hétre (vagy épp napról napra) újabb kreatív koncepciókkal állj elő.

Elég csupán rákeresned egy kulcsszóra, és máris olyan, minőségi képek ezrei közül válogathatsz, melyek illeszkednek tartalmaidhoz.

Ezekért sok esetben pedig fizetned sem feltétlenül kell, ugyanis a prémium, fizetős gyűjtőoldalak mellett rengeteg ingyenes stock fotó adatbázis is létezik. Ezeket regisztráció után szabadon használhatod, az onnan letöltött képeket pedig a felhasználói feltételeken olvasható kikötések szerint alkalmazhatod.

Persze a legjobb fotók általában fizetősek, és az ingyenes oldalakon található képek közt sokszor gyengébb minőségű darabokba is belefuthatsz. Éppen ezért érdemes mindig jól szétnézni, mielőtt kiválasztanád a megfelelő illusztrációt tartalmaid mellé.

Viszont szeretnék megosztani veled pár megoldást, ahol ingyenesen tudsz képeket szerezni magadnak.

Miért lehet jó mégis az egyedi fotó?

Az előre elkészített képek előfordulhat, hogy sok esetben nem felelnek meg az igényeidnek. A saját fotók előnye a stock fotókkal szemben pedig nem más, mint az egyediség. 

Habár minőségi képeket készíteni időbe, energiába és sokszor pénzbe kerül, biztos lehetsz abban, hogy egyedi fotóiddal nem fogsz másoknál találkozni a neten, hiszen az a szerzői jog megsértésének minősülne. A stock fotókat ezzel ellentétben bárki felhasználhatja, aki fizetett értük, így kevésbé teszik tartalmaidat egyedivé.

Arról nem is beszélve, hogy az egyedi fotók személyesebb hatást keltenek, így nagyobb hatással lehetnek a közted és ügyfeleid közt fontos bizalomépítésre.

Szóval melyik a jobb megoldás?

Összességében elmondható, hogy a stock fotóknak és az egyedi képeknek egyaránt megvannak a maguk előnyeik és hátrányaik. Ha gyors, egyszerű és olcsó megoldást keresel, ami mégis garantálja a tartalmaid mellé csatolható, jó minőségű illusztrációt, akkor a stock fotó számodra tökéletes választás lehet.

Abban az esetben azonban, ha fontosabb a százszázalékos egyediség, és ezért az energiabefektetést és a pénzt sem feltétlenül sajnálod, akkor érdemes lehet oldaladon saját készítésű (vagy profi fotóssal / grafikussal készíttetett) illusztrációkat elhelyezned.

Ne maradj le az új információkról

Minden héten új és hiteles tudást kaphatsz a webes- és felhőrendszerek világáról. Bemutatom neked a lehetőségeket és bízom benne, hogy megfelelő döntés alapjait képezik számodra.

Vigyázom az adataidra, bővebben olvasd el az Adatvédelmi irányelveim.

© 2024 Hegedüs Tibor EV. Minden jog fentartva.